Tavsiye Et. Yazdır

Araştırma Yöntemleri Vize Duyurusu

Araştırma Yöntemleri 2015-2016 güz vize duyurusu aşağıdadır. Ayrıca dersle ilgili izlence ve diğer açıklamalara Dersler linki altındaki Araştırma ve Tez Yazım Yöntemleri Linkinden ulaşabilirsiniz.

******Vize Uygulaması Duyurusu*****

Araştırma Yöntemleri Dersi; Etkin Okuma ve Yazım Öncesi Özetleme Uygulaması(Vize Tarihinde Teslim Edilecek)

Kurallar:

1.      Öğrenciler en az 5 akademik makale için aşağıda belirtilen formatta, “yazı analizi” çalışması yapacaktır.

2.      Makalelerin seçileceği ana konu daha önce hocalarıyla birlikte kararlaştırdıkları konu olacaktır.

3.      Kararlaştırılan konu yoksa ya da ısrarla değiştirilmek isteniyorsa; derslerde hocanızın ifade ettiği şekliyle belirlediği formata uygun, fikrinizin olduğu diğer bir konuyu siz belirleyeceksiniz. Konunun derste konuşulan kriterlere uygunluğunu derslere katılmış ve dinlemiş kişilerin değerlendirebileceği varsayılmaktadır. Derslere katılmanıza rağmen tereddüt yaşıyorsanız derste konuları belirlenen ve beğenilen arkadaşlarınızdan yardım alarak elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın ve bir an önce makale seçme aşamasına geçin.

4.      Konu ile ilgili olarak kitabınızdaki yönergelere uyarak yaptığınız anahtar kelime çalışması çerçevesinde bulduğunuz makalelerden en az 5 tanesini analiz için belirleyin.

5.      Makaleler akademik bir mecra da yayınlanmış olacak ve en azından 7 sayfa civarı olacak. Ele aldığınız makalelerin düzgün bir kaynakçasının olması giriş, kavramların tanıtılması, sonuç vb. kısımlarının olması, akademik kişi ya da akademik dilde yazılmış olması gibi kriterler çalışmanın akademik sayılması için bir kriter olabilecektir.  

6.      Temel konunuz özellikle iktisadi vb. bir alanda veri değerlendirmeyi gerektiriyorsa seçtiğiniz makalelerin çok eski olmaması ve güncel veri içerdiğine dikkat edin.  

7.      Çalışmalar bu yönergede ifade edilen kurallara uygunluğun yanı sıra, hem belirlenen kriterlere uygun ana konuya uygunluk hem doldurulan kısımlardaki başlıklara uygunluk, hem cümlelerin kısalığı ve düzgünlüğü açılarından da değerlendirilmeye çalışılacaktır.

8.      Çalışmalar vize günü ve saatinde vize sınav tutanağına imza atmak suretiyle teslim edilecektir.

9.      Çalışmaların telli bir dosyaya yerleştirilmesi hatta sadece zımbalanarak sıralı ve tetkike hazır bir şekilde teslim edilmesi yeterlidir. Cilt, her bir sayfanın ayrı şeffaf dosyaya konması vb. gereksiz uygulamalara girmeyin. Çalışmanın ilk sayfasında kimlik bilgilerinizin ve sınıf bilginizin olması gerektiğini unutmayın. Ayrıca her bir makale analizinin ve eklemişseniz makalelerinizin ilk sayfasının sağ üst kenarını bir miktar katlamak suretiyle erişime kolay hale getiriniz.

10.  Çalışmada formatta belirtilen başlıkların “kalın”, sizin eklediğiniz kısımların ise “normal” punto olmasına dikkat edin. Bakıldığında başlıklar belli ve görünür olsun. Formatta yazı alanını tanımlamak için kullanılan ……….. benzeri kısımları ve kullanmadığınız alt başlıkları kaldırmayı unutmayın. Çalışmanızın son halinin görselliğini kontrol edin farklı yazı stilleri, internetten kopyalarken oluşan fazladan “enter” vb. durumları kaldırmak suretiyle çalışmanızı güzelleştirin.  

11.  Yazı tipi olarak Times New Roman ve 11 punto karakter kullanın. Hizalama iki tafra yaslanmış olarak ayarlanmalıdır.

12.  Çalışmada gerek destek ifadelerini eklerken, gerekse de analiz formunun diğer kısımlarını doldururken çok fazla alıntı ekleyip sayfa sayısını gereksiz yere arttırmayın. Bir makalenin analizi 5 sayfayı aşmamalıdır. Dolayısıyla 5 makale için maksimum sınır 25 sayfadır. Ancak bu maksimum sınırdır. Çok daha az olabilir. Kapsamı atlamadan, güzel bir şekilde özetlenmiş çalışma değerlidir. Analiz kısımlarından sonra en sona makalelerin çıktılarının eklenmesinde fayda vardır. Ancak printer vb. sorunu olanlar eklemeyip bunların linkini yazabilirler. Mail atmaya hazır bir şekilde dosyalasınlar. Çalışmalarıyla birlikte mail atsınlar.

13.      Her bir makale için formattaki her bir sorunun cevabını yazmaya çalışın. Bütün aramalarınıza rağmen özellikle destekleyici detayların organizesiyle ilgili bazı soruların karşılığının olmadığını düşünüyorsanız başlığı silmeden “bu çalışmada bu yöntem görülememiştir” yazısı ekleyin.

14.      Yaptığınız çalışmaları bilgisayara özenli bir şekilde kaydettiğinizden emin olun. Sonrasında bu dosyaları yeniden kullanmanız ve en son hocanıza mail atmanız söz konusudur. Bu konuda kaydolmamış, bulamıyorum, silinmiş vb. mazeretler kabul edilmeyecektir. Yedeklediğinizden emin olun.

15.      Çalışmada makalelerden aynen alıntı yapılabilir ve bu gayet normaldir. Alıntı yapmaktan çekinmeyin ve her bölümü kendi ifadelerinizle yazmak için kendinizi boşuna zorlamayın. Alıntı yapacağınız yerin başına “Aşağıdaki metin …şuna örnek için veya şunun için alıntılanmıştır..” vb. deyip alıntı yapın. Bu konuda asıl önemli olan altta belirtilen yazım kurallarına uymaktır ve alıntının sonuna, aldığınız yerin sayfasını yazmaktır. Çalışmada;

Yazının Kaynağı

Yazı Şekli

Örnek

Tamamen Aynen Alıntı

İtalik

“Yapılan karşılaştırma sonucunda da 49 adet hizmet üretim maliyetinin SUT Ek 7 Diş Tedavileri Fiyat Listesinde yer alan fiyatların üzerinde kaldığı görülmüştür. Maliyetleri, SUT fiyatının üzerinde tespit edilen hizmetlerin genel olarak üretim miktarlarının az 

olması, maliyetlerinin bu denli yüksek çıkmasına yol açmıştır.” (Aras, 2010, s:5)

 

Metni değiştirdiğiniz ya da kısalttığınız ancak özünde alıntı olan metin

İtalik ve altı çizili

Araştırma sonucunda, ağız ve diş sağlığı hizmetlerine yönelik olarak 7 ayrı bilimsel disiplin 

altında 12 klinikte sunulan 103 adet hizmetin ağırlıklı ortalama birim maliyetleri hesaplanıp; SUT ile  karşılaştırılması yapılmıştır.(Aras, 2010, s:5)

 

Sizin kurduğunuz cümle, açıklama, çıkardığınız ana fikir vb.

Normal

Bu araştırma incelendiğinde, çalışmanın giderek yaygınlaşmakta olan ADSM’lerde sunulan ağız ve diş sağlığı hizmetlerine ilişkin

birim maliyetlerinin Ankara’da mevcut Topraklık Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde hesaplanması üzerine kurgulandığı anlaşılmaktadır. 

 

*******Doldurup çıktısını alıp teslim edeceğiniz bölüm bu kısımdan sonra başlamaktadır. Buranın üst kısmını ödev dosyasına eklemeyin*******Bu açıklamalar ve formatın yer aldığı dosyayı bu linkten....... indirebilirsiniz.******

 

Öğrencinin Adı Soyadı

Sınıfı

 

********Bundan Sonraki Kısım Her Bir Makale İçin Ayrı Ayrı Doldurulacaktır. Ana Konu her bir makalenin başında tekrarlanacaktır.******

Ana Konusu:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

 

1.      Makalenin Adı: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

 

2.      Makalenin Yazarı/ları:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

3.      Makalenin alındığı yer ve yayımlandığı yer(aynı ise bir kez yazın ayrıca internetten alındıysa linki de ekleyin):. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

4.      Bu makalenin konusu:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

5.      Bu makalenin hedef kitlesi:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  . 

6.      Bu makalenin amacı:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

7.      Bu makalede şu kavramlar için tanımlar verilmiş ya da yapılmıştır.(Çalışmada özellikle ilk bölümlerde bazı kavramlar tanıtılmaktadır. Hangi kavramların tanımlarının yapıldığını yazın ve her bir kavram için en beğendiğiniz bir tanımı alıntılayın. Özetleyebilirsiniz)

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

8.      Bu makalede şu maddeler ve listeler(neyin listesi olduğunu da yazarak) kullanılmak suretiyle ana fikir desteklenmeye çalışılmıştır.(Özetleyerek yazabilirsiniz-aşağıdaki başlıkları gerektiği kadar kopyalayıp ekleyin)

Listelenen yada maddelenen 1.husus:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

 Maddeler:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Listelenen yada maddelenen 2.husus:…………………………………..

Maddeler:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

9.      Bu makalede şu konu ya da başlıklarda destekleyici detaylar ardışık sıralama metodu ile verilmiştir (Özetleyerek yazabilirsiniz): (**Yıllara dayalı verileri aktaran tabloları ardışık sıralamaya değil listeleme metoduna örnek gösterin.)

 Ardışık ya da Kronolojik Yapı ile Açıklanan 1. Konu ve Ana hatlarıyla nasıl açıklandığı. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . .

Ardışık ya da Kronolojijk Yapı ile Açıklanan 2. Konu ve ana hatlarıyla nasıl açıklandığı.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

 

10.  Bu makalede şu konu ya da başlıklarda destekleyici detayları vermede sebep-sonuç ilişkisi belirtme metodu kullanılmıştır: (Özetleyerek yazabilirsiniz)

Sebep-sonuç ilişkisi belirtme ile açıklanan 1. Konu ve ana hatlarıyla nasıl açıklandığı. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . .

Sebep-sonuç ilişkisi belirtme ile açıklanan 2. Konu ve ana hatlarıyla nasıl açıklandığı.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

 

11.  Bu makalede şu konu ya da başlıklarda destekleyici detayları vermede karşılaştırma ve zıtlıklarla ifade metodu kullanılmıştır: (Özetleyerek yazabilirsiniz)

Karşılaştırma ve zıtlıklarla ifade ile açıklanan 1. Konu ve ana hatlarıyla nasıl açıklandığı. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . .

Karşılaştırma ve zıtlıklarla ifade ile açıklanan 2. Konu ve ana hatlarıyla nasıl açıklandığı.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

12.  Bu makalenin özeti şu şekildedir

(Özellikle sonuç paragrafları olmak üzere makaledeki bütün önemli,  bilgi ve fikir verilen paragrafların derste gösterildiği şekliyle kendi ifadelerinizle ana fikirlerini bulup buraya arka arkaya paragraflar halinde yazın-Unutmayın ana fikir konudan farklıdır ve yazarın neyi bilmemizi istediği ve neye yönlendirmek istediği sorularına cevap verir. Burada yapacağınız özet makalelerin başındaki özetlerden genelde farklıdır ve ana fikirlerin ifade edilmesi istenmektedir.):

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  

 

Tanımlanmış Sayfalardaki İçeriklerin Sorumluluğu Sayfa Sahipleri Üzerindedir.!!!İçerik, Akademik Metin ve Araştırma Metinlerini Kaynak Göstermeden Kullanmayınız!!!