Tavsiye Et. Yazdır

 

A.R&D Araştırma ve Yazım Yönergesi(Araştırmacı ve Öğrencilere Yol Göstermek Amaçlı Hazırlanmıştır)

Yazmaya Geçiş

*Kaynak taramasından sonra topladığınız kaynakları okumaya başlayabilirsiniz. Okuma sırasında hemen yazmaya başlamayın ancak sizi ilgilendirdiğini ya da işinize yarayacağını düşündüğünüz yerleri kısa özetiyle not almanızla ya da bir dosyaya kopyalamakla büyük zaman kazancınız olacaktır. Ancak bölümü kopyalarken mutlaka yazım klavuzundaki bilgileri içerecek şekilde dipnot vermelisiniz.

*Kaynakları okuduktan sonra bir outline(İçindekiler tablosunun taslağı) oluşturup hocanızın fikrini alın.(Mail yoluyla olabilr)

*Daha sonra yazmaya başlayabilirsiniz. Yazarken kes kopyala yapıştır ve benzeri uygulamaları yapabilirsiniz. Ancak dipnot ve biçimlendirme kurallarına mutlaka uymalısınız.

*Dipnot Verme

*Dipnotu word'de başvurular menüsünde dipnot ekle(sayfa altı için) ya da alıntı ekle(parantez içi yöntem için) tuşlarını tıklamak suretiyle ekleyebilirsiniz. Manuel olarak dipnot vermeyin, mutlaka bu özelliği kullanın. Alıntı ekle özelliğini kullanırken bir kaynağı sisteme bir kez yazmanız yeterli olacaktır. Sonraki aynı kaynağa dipnot vermelerinizde listeden seçip ekle demeniz yeterli olacaktır. Parantez içi dipnot eklendikten sonra bu metin üzerinde sağ tıklayıp "alıntıyı düzenle" seçeneği ile her bir alıntı için ayrı sayfa numaraları da eklemeniz mümkün olacaktır. Ayrıca bu özelliği kullanmanız ve bütün kaynakları usulüne uygun şekilde girmeniz daha sonra çalışmanızın kaynakçasını oluşturmayı da kolaylaştıracaktır. Bu sayede bir kaç tıklama ile kaynakçayı oluşturabilecek ve istediğiniz zaman güncelleyebileceksiniz.

*Dipnot vermeyi ihmal etmeyin. Kopyala yapıştır faaliyetlerini parağraflardan hangileri hangi dipnota/kaynağa ait olduğunu karıştırmayacak şekilde yapmalısınız. Birden fazla paragraftan oluşan alıntılarınıza verdiğiniz dipnotu kopyalayıp her bir paragrafın sonuna yapıştırınız. Bu sayede paragraflar arasına başka yerlerden alıntılar ya da başlıklar eklediğinizde önceki alıntıların nereye ait olduğu bilgisini kaybetmezsiniz.

****Dikkat!!! Yaptığınız her alıntı için mutlaka dipnot vermelisiniz. Sizin yazdığınız hiçbir yer olmasa da bunu ikinci derecede düşünün. Birinci derece dikkat edeceğiniz şey dipnot vermek. Uzun alıntı olsun kısa alıntı olsun mutlaka alıntının tamamını gösterecek şekilde dipnot verin. Ayrıca metninin sınırlarını belli edecek şekilde biçimlendirme uygulayın veya tırnak içine alın. Bakıldığında metnin kim tarafından yazıldığı yada söylendiği mutlaka belli olmalıdır.

*Yine yazdığınız yerin tamamen sizin ifadeleriniz mi, birbaşka kaynaktan(dipnotlu) olmakla birlikte kendi ifadeleriniz mi olduğu, yoksa alıntının kaynaktaki haliyle aynen mi aktarıldığını belli olacak şekilde biçimlendirilmesi lazım.

Biçimlendirme için örnek uygulama;

-Ayrı paragraf aynen alıntı biçimi: sağ ve soldan 1 cm girinti, tek satır aralık seviyeli,

-Paragraf içi aynen alıntı: tırnak içinde, dipnotlu

-Ayrı paragraf değiştirilmiş ya da esinlenilmiş alıntı: tek satır aralık seviyesi, dipnotlu

-Paragraf içi değiştirerek alıntı: dipnotlu

-Tamamen sizin ifadeleriniz: 1,5 satır aralık seviyesi

*Bu kurallara dikkat ederek istediğiniz kadar alıntı yapabilirsiniz ve yasaldır.

Wordun İlgili Özelliklerinin Kullanımının Önemi

*Başlık silsilesinin gözetilmesi için başlıklar numaralandırılmalı bu numaralandırma için mutlaka word'un otomatik numaralandırma özelliği kullanılmalıdır. Başlıkların seviyeledirmesinde mutlaka word'un başlık stilleri kullanılmalıdır. Bu stilleri isteğinize göre baştan düzenleyip ondan sonra yazmaya ve kopyalamaya başlamanız ilerde size büyük kolaylık ve zaman kazancı getirecektir. Stilleri düzgün ayarlamanız ve her zaman stil kullanmanız durumunda aşağıdaki uğraştırıcı işlemlerin hepsini word kendisi ayarlayacaktır.

-Araya başlık ekleyip çıkarmalarda bütün başlık numaraları kendiliğinden değişecek manuel çalışmanıza gerek kalmayacaktır.

-Başlık öncesinde ve sonrasında ya da paragraf aralarında enter kullanarak boşluk ayarlama zahmetinden kurtulup girdiğiniz parametrelerle bütün çalışmanızda uygun yerlerde boşluk seviyelerini word'un ayarlamasını sağlarsınız.

-Metinlerin, başlıkların sayfa sonlarında kesitiye uğrayıp uğramadığını metin, tablo yada başlığın önceki yada sonraki sayfaya alınması işlemleri word tarafından otomatik olarak yapılır.

-Çalışmanıza ait içindekiler ve şekiller tablosunu hiç bir metin yazmadan sayfa numaralarıyla birlikte otomatik hazırlatabilirsiniz. Değişiklikler ve araya metin ekleyip çıkarmalardan sonra tabloyu çok kolay güncellettirebilirsiniz.

-Başlıklarınızı yada metin içi yazılarınızı farklı gruplandırabilir bu grupların bütün biçimsel özelliklerini tüm çalışmayı kapsayacak şekilde çok kolay değiştirebilirsiniz.

Tanımlanmış Sayfalardaki İçeriklerin Sorumluluğu Sayfa Sahipleri Üzerindedir.!!!İçerik, Akademik Metin ve Araştırma Metinlerini Kaynak Göstermeden Kullanmayınız!!!