Tavsiye Et. Yazdır

1.1         Bankacılık Uygulamaları

Bankaların sermaye sağlama, sermaye yatırımı ve hizmet sunma gibi işlemlerinin tümüne verilen addır. Tahvil çıkarma, mevduat kabulü, reeskont işlemleri, iskonto, kredi sağlama, senet tahsili, müşteri adına dış ticaret işlemleri yapma, nakil, emanet alma bankacılık uygulamaları arasında sayılabilir. Günümüzdeki modern bankalar, mevduat kabul eden, varlığa dayalı menkul kıymet çıkaran ve başka yollara başvurarak istikrazda bulunan, yatırım fonlarını yöneten, bireysel bankacılık yapan, çeşitli teminatlar karşılığı borç veren kurumlardır. Yani bankalar, kredi ticareti yanında başka hizmetler gören kuruluşlar olarak da gösterilebilmektedir.(Altuğ 2000, 2)

Kesin olarak ayrılma güçlüğüne rağmen bankacılık uygulamaları 4 ana başlıkta sınıflandırılabilir.

ü  Kaynak Sağlama İşlemleri: Bunlar, bankaların yabancı kaynak sağlamak için uyguladıkları mevduat kabulü, menkul kıymet çıkarılması gibi işlemlerdir. Mevduat kabulü, bankaların en temel faaliyet alanlarından olup, mevduat banka bilançosunun en önemli kaynak kalemidir. Mevduata ödenen faizler de bankaların gelir tablolarında aynı önemde yer alır.

ü  Kredi İşlemleri: Bankaların sağladıkları öz ve yabancı kaynakları borç olarak vermesi işlemleri (nakdi kredi) ile müşterilerine itibarlarından yararlandırma imkânı tanıma (gayri nakdi krediler) biçimindeki işlemlerdir. Fon arz ve talebin dengeleyen kuruluşlar olarak bankaların, öz kaynaklarından veya diğer kaynaklarından fon ihtiyacı olanlara yabancı para ve TL cinsinden nakdi veya gayri nakdi kredi sağlama işlemleri önemli bir bankacılık faaliyetidir. Bu işlemlerden elde edilen faiz veya komisyon gelirleri, banka gelirleri arasında önemli paya sahiptir.

ü  Mali İşlemler: Bankanın fiyat farklarından yararlanmak veya gelirlerinden yararlanmak üzere menkul kıymet alıp satmaları, kambiyo işlemleri yapmaları risklerini sınırlamak için türev ürünleri alıp satmalarıdır. Bu işlemlerin yaygınlaşması ile birlikte işlemlerin mali tablolardaki ağırlığı da artmaktadır. Elde edilen gelirler gelir tablosunda izlenir.

ü  Hizmet İşlemleri: Bankaların; örgütlenme özellikli, yurt içi ve yurt dışı muhabirlik ilişkileri, bilgi birikimleri ve teknik olanakları sayesinde müşterilere sundukları; senet tahsili, menkul kıymet ihracına aracılık, interaktif bankacılık kapsamında sunulan hizmetler bu grup için örnek olabilir. Özellikle bankacılıkta bilgisayarın yaygın olarak kullanılmaya başlanmasıyla birlikte, ürün çeşitleri artmış, bu artışen ucuz kaynak kabul edilen vadesiz mevduat artışını da beraberinde getirmiştir(Türkiye İş Bankası 2005, 39)

Tanımlanmış Sayfalardaki İçeriklerin Sorumluluğu Sayfa Sahipleri Üzerindedir.!!!İçerik, Akademik Metin ve Araştırma Metinlerini Kaynak Göstermeden Kullanmayınız!!!