Tavsiye Et. Yazdır

1.1.1     Ürdün

Ürdün’deki finansal hizmetler, diğer Orta Doğu ülkeleri ile karşılaştırıldığında oldukça gelişmiştir. Ülkede 9 adet yerel ticari banka, 2 adet İslami banka, 5 adet yatırım bankası ve sekiz adet yabancı banka hizmet vermektedir. İki Lübnan bankası (Banque Audi ve Banque du Liban et d'Outre Mer) ve bir Kuveyt bankası (National Bank of Kuwait) 2004 yılında hizmet vermeye başlayan yabancı bankalar arasında yer almaktadır. Sektöre yeni hizmetler de getiren bu bankalardan özellikle Banque Audi, Ürdün’de bankacılık ve sigorta hizmetlerinin her ikisi için de lisans alan ilk banka olmuştur.

Yabancı bankaların giderek artan önemine rağmen, aktiflerin %60’ına sahip olan Arab Bank sektörün lideridir. Büyüklük açısından ikinci sırada gelen Housing Bank for Trade and Finance (HBTF), Arab Bank’ın en güçlü rakibidir. Ürdün Merkez Bankası (CBJ), küçük bankaların birleşmelerini teşvik etmiş ise de, Ürdünlü bankaların çoğu kontrolü büyük bankalara devretmekten kaçınmış ve kısa vadeli risklere razı olmuştur.

Bankaların yanı sıra sektörde faaliyet gösteren beş adet uzmanlaşmış kredi kuruluşu da tarım, konut, kırsal ve kentsel gelişim, ve sanayi kredileri vermektedir. Ülke genelinde 76 adet döviz bürosu bulunmakta olup; Mart 2006’da kurulan The National Microfinance Bank ve dört adet mikro finans kuruluşu sektördeki uzmanlaşmayı yansıtmaktadır.

CBJ tarafından düzenlenen bankacılık sistemine ilişkin 2000 yılında yürürlüğe giren yeni bankacılık kanunu, yeni bankalara lisans verilmesi işlemlerini açığa kavuşturmuştur. Haziran 2002’de ortaya çıkan bir bankacılık skandalı sonrasında CBJ 2004 yılında bankacılık denetimini güçlendirmeyi öngören yeni bir stratejiyi uygulamaya koymuştur. Amman Borsası’nda 2003 yılında ABD’nin Irak’ı işgali ile başlayan ve 2005 yılında da devam eden bir artış trendi yaşanmış, ticaret hacmi %345 oranında artmıştır. 2005 yılı sonu itibarıyla yabancı yatırımlar toplam yatırımların %45’ini oluşturmuştur. 2006 yılında ise azalan likidite ve artan faiz oranlarının etkisiyle borsada %32,6 değer kaybı yaşanmıştır. 2006 yılında yabancı yatırımlarda da azalma görülmüştür.(Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Ürdün Ülke Bülteni 2010)

Ayrıca, Ürdün’de bankalar ve mali kurumlardan sermaye geliri vergisi alınmamaktadır.

Tanımlanmış Sayfalardaki İçeriklerin Sorumluluğu Sayfa Sahipleri Üzerindedir.!!!İçerik, Akademik Metin ve Araştırma Metinlerini Kaynak Göstermeden Kullanmayınız!!!