Tavsiye Et. Yazdır

1.1.1        Suriye

.Savaş Öncesi dönem ele alınmıştır. Son on yılda sağlanan gelişmelerle Aralık 2002’de özel bankalara, sigorta ve finansal hizmetler şirketlerine faaliyette bulunma ve ihracat ve ithalatı finanse etme izni verilmiştir. Bunu takiben, 2004 yılı itibariyle yabancı bankalar ülkede faaliyet göstermeye başlamışlardır. Hali hazırda ülkede 12 özel banka faaliyet göstermektedir.

Devlet bankalarının hakim durumu ve merkez bankasının döviz işlemlerindeki kontrolü para birimi değerinin korunmasında yönetime büyük bir imkan vermektedir. 

Savaş öncesinde devam etmekte olan para politikası reformu kapsamında 2001 yılında kabul edilen 29 sayılı yasa ‘bankacılık sırrı’nı güvence altına almaktadır. Suriye ayrıca 2005 yılında kara paranın aklanmasına ilişkin bir kararname kabul etmiştir.

Merkez Bankasının modernizasyonu, kambiyo rejiminin reforma tabi tutulması ve faizlerin serbest bırakılması söz konusudur. Ayrıca kamu bankalarının modernize edilmesi çalışmaları da devam etmektedir. Ülkede en önemlileri Suriye Ticaret Bankası olan 6 kamu bankası faaliyet göstermektedir. Sektörün özelleştirilmesi karşısında modernizasyon çalışmalarını başlatan Suriye Ticaret Bankası kamu sektörünün reformunda öncü bir rol üstlenmiştir. 2004 yılında Bemo Saudi Fransi Bankası ile bankacılık alanında özel sektör faaliyetler başlamış olup Suriye ve Deniz Aşırı Ülkeler Bankası, Uluslararası Ticaret ve Finans Bankası, Suriye Arap Bankası, Suriye Audi Bankası, Suriye Byblos Bankası, Suriye Körfez Bankası faaliyet gösteren diğer bankalardır. 1-2 Temmuz 2009 tarihlerinde Başbakan Yardımcısı Abdullah Dardari tarafından yabancıların bankalarda sahip olmasına izin verilen payın %49’dan %65’e çıkarıldığı açıklanmıştır.

5 Şubat 2006 tarihli Başbakanlık Genelgesi ile Suriye’deki bütün Bakanlıklar ve Devlet Kurumları ile yapılan anlaşmalarda, bütün kamu ve karma sektörün kredi anlaşmalarında ve ithalat ve ihracat sözleşmelerinde yer alan bedellerin ABD Doları yerine Euro olarak ödenmesi zorunlu kılınmıştır.

40 yıllık devlet tekelinin ardından 2005 yılında serbestleştirilen ve büyüme potansiyeli içeren sigortacılık sektörü komsu ülkelere nazaran yeterli dinamizmi sergileyememektedir. 2009 yılının basında para piyasalarına yönelik iki büyük gelişme yaşanması beklenmeye başlanmıştır. Bunlardan ilki gerçekleşmiştir ve 9 Mart’ta Şam Borsası açılmıştır. İkinci gelişme olan hazine bonolarının emisyonu da işleme girmeyi beklemektedir. (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Suriye Ülke Bülteni 2010, 4)

Tanımlanmış Sayfalardaki İçeriklerin Sorumluluğu Sayfa Sahipleri Üzerindedir.!!!İçerik, Akademik Metin ve Araştırma Metinlerini Kaynak Göstermeden Kullanmayınız!!!