Tavsiye Et. Yazdır

1.1.1        Irak

Irak’ta bankacılık sistemi, hâlihazırda 7 devlet bankasının kontrolü altındadır. Bunlar arasında en ön plana çıkanlar, Rafidain ve Rasheed Bankalarıdır. Bunların dışındaki diğer devlet bankaları Real Estate Bank, Agricultural Bank, Industrial Bank, lraq Bank ve Trade Bank of Iraq'tır. Irak’ın, yapılan tüm iyileştirmelere rağmen gelişmiş bir bankacılık altyapısının olduğunun söylenmesi oldukça güçtür. Bankacılık sektöründe son dönemde yapılan reformlar, genelde ulusal çapta elektronik para ağı kurmak, özel bankacılığı geliştirmek ve devlet bankalarını yeniden yapılandırmak üzerinde odaklanmıştır. Ülkede Ağustos 2009 tarihi itibarıyla toplam 43 banka faaliyet göstermekte olup; bunlardan 7’si devlet bankası, 24’ü özel banka, 7’si İslami Banka, 5’i ise yabancı bankadır.

Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası A.Ş. 2006 yılında Bağdat'ta bir şube açmış olup, söz konusu şube, hâlihazırda temel bankacılık hizmetlerini yerine getirebilmektedir. Özellikle geçmiş dönemlerde para transferinden kaynaklanan sıkıntılar, T.C. Ziraat Bankası’nın Bağdat’ta faaliyete geçmesinin ardından azalmıştır.

Yeni Yatırım Kanunu’na göre, yabancı yatırımcılar 2004 yılından bu yana faaliyette olan Irak Menkul Kıymetler Borsası’nda serbestçe alım satım işlemi yapabilmekte, yatırım portföyü oluşturabilmektedir. Irak Menkul Kıymetler Komisyonu (Iraqi Securities Commission, ISC) kurulması çalışmaları ise devam etmektedir. 2008 yılı başından itibaren Irak’taki özel bankalar uluslararası ödemeler, döviz havalesi ve 2 milyon Dolara kadar akreditif açılması gibi işlemleri yapabilmektedir. Yabancı bankalar Irak’ta ofis açabilmekte, Irak’taki özel bankalar ile ortaklık kurabilmektedir.(Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Irak Ülke Bülteni 2010, 18)

Tanımlanmış Sayfalardaki İçeriklerin Sorumluluğu Sayfa Sahipleri Üzerindedir.!!!İçerik, Akademik Metin ve Araştırma Metinlerini Kaynak Göstermeden Kullanmayınız!!!