Warning: Creating default object from empty value in /home/hjtferha/public_html/plugins/flexicontent_fields/fcloadmodule/fcloadmodule.php on line 134

Tavsiye Et. Yazdır

SAĞLIK BAKANLIĞI WEB TABANLI MERKEZİ MUHASEBE KAYIT ve İSTATİSTİK MODÜLLERİNİN HASTANELERDE KURUMSAL YÖNETİM İŞLEVLERİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRMESİ

Görüntüleme Sayısı
: 57600 Görüntüleme
İçerik Türü
Makale
Yazar/lar
Ferhat SAYIM
Tarık ORHAN
İlgili Ders/Eğitimler
Sağlık Yönetimi
Muhasebe
Varsa İlgili Araştırma/Proje
Özet

SAĞLIK BAKANLIĞI WEB TABANLI MERKEZİ MUHASEBE KAYIT ve İSTATİSTİK MODÜLLERİNİN HASTANELERDE KURUMSAL YÖNETİM İŞLEVLERİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRMESİ

Yrd. Doç. Dr. Ferhat SAYIM*

Tarık ORHAN**

 

Özet

Sağlık kurumları faaliyetlerini yerine getirirken geniş bir işgücünden yararlanır. Farklı birimlerde farklı uzmanlık alanlarında kişiler yer alır. Bunların görevlerinin etkileşimi ve eşgüdümü ile kurulmuş bir organizasyon karşımıza çıkar. Çalışanların geniş bir alanda uzmanlaşmıştır. Sağlık kurumlarında personelin organizasyon içindeki rollerin etkin ve verimli şekilde oturtulması gerekmektedir. Bunun için uygun bir yönetim anlayışının oluşması gerekmektedir.

Son yıllarda, sağlık kurumlarında verilen sağlık hizmetlerinde ve organizasyon yapılarında hızlı bir değişim göze çarpmaktadır. Sağlık kurumu yöneticileri ve organizasyondaki tüm bireyler, sağlık kurumlarının geleceğini sekilendirmek ve değişimi yönlendirebilmek için, yönetim ve organizasyon biliminin ilkelerine dönük olarak kendilerini yenilemektedir.

Sağlık kurumlarındaki yöneticilerin de kurumsallaşmak için temel fonksiyonları yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu fonksiyonlar; planlama, örgütleme, yöneltme, kontrol ve karar alma olarak belirtilebilir. Bu amaçlara ne kadar ulaşılabildiğini belirlemek için maliyetlerin belirlenmesi önemli hale gelmektedir. Maliyetlerin ve çıktıların belirlenmesi çok iyi işleyen bir muhasebe ve kontrol sistemini gerektirmektedir.

Bu çalışmada, sağlık kurumlarında merkezi web muhasebe ve diğer kayıt modüllerinde yönetimin genel kabul görmüş işlevlerinin yeri incelenmektedir. Çalışmada Sağlık Bakanlığının web sitesi üzerinden kullanıma sunduğu yönetim modüllerinin hangi amaçlarla kullanıldığı araştırılmakta ve bu modüllerin hangi yönetim işlevlerini yerine getirdiğine dair teorik analiz yapılmaktadır.

 Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Kurumsal Yönetim, Sağlık Ekonomisi

Abstract

THE ASSESSMENT OF WEB-BASED CENTRAL REGISTRY MODULES OF HEALTH MINISTRY IN TERMS OF ACCOUNTING SYSTEM AND CORPORATE MANAGEMENT SYSTEM IN HOSPITALS
Health institutions benefit from a wide range of labor when carrying out their activities. Persons located in different units in different areas of expertise. An established organization with can present interaction and coordination of these tasks. Staff specializes in a wide area. Health care personnel need to be posited as efficient and productive roles within the organization. For this, the formation of an appropriate management approach is required.

In recent years, the health institutions and health care are rapidly changing organizational structures. Health agency managers and all individuals in the organization renew themselves as to principles of the science of management and organization for change management or shaping the future of health care institutions.

Managers of health institutions have to satisfy the basic functions for the institutionalized. These functions are planning, organizing, directing, controlling and decision-making as specified. To determine how much reaches these goals is becoming important to determine the costs. Determination of costs and outcomes requires well-functioning system of accounting and control.

In this study, the place of management functions studied in the central accounting and other records web modules in the health institutions. Management modules are available via the web site offered by the Ministry of Health investigated the purposes for which used. And theoretical analysis of these modules is done which fulfills the functions of government.

Key Words:Management Functions,Corporate Governance, HealthEconomics, Health web record system,



*Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü

**Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Yüksek Lisans Programı

Sayfa Gezinti
Önceki [19] Sonraki [19]

Tanımlanmış Sayfalardaki İçeriklerin Sorumluluğu Sayfa Sahipleri Üzerindedir.!!!İçerik, Akademik Metin ve Araştırma Metinlerini Kaynak Göstermeden Kullanmayınız!!!