Tavsiye Et. Yazdır

Araştırma Yöntemleri Bütünleme

Sevgili Öğrencilerim,

Bir dönem daha bitti. Genel olarak sınıfların not başarı yüzdesi oldukça yüksek bir şekilde tamamlandı. Özellikle ortalaması çok yüksek olan sınıftaki sistemin verdiği harf notlarının benim arzuladığımdan düşük gerçekleşmesinin sebebini araştırdım ve yüksek ortalamalı sınıflarda sistem kaynaklı olarak böyle bir sorun olduğunu öğrendik. Neyse ki bazı algoritma vb.değişikliklerle bu sorunu da hallettik ve harf notlarınız da yükseldi. 66 Öğrencinin 46 sının notu CB üstü olarak gerçekleşti. 21 Öğrencinin notu da AA ve 7 sinin BA olarak gerçekleşti. 3tane de CC var.  İki sınıfta F li not alan toplam 15 öğreci var. 2 adet de DC öğrencimiz var. Dolayısıyla Bütünleme hakkı olan bu öğrencilerimiz de umarım güzel bir çalışma getirir ve onlara da yüksek notlar veririm. Bütünlemeye girecekler aşağıyı iyi okusunlar.

Vize kurallarından sonra yazdığım finaldeki kurallar  aynen geçerlidir. Aşağıya yeniden kopyalıyorum. Ayrıca vize açıklamalarının olduğu yerde de duruyor. Çalışmanın nasıl başladığını bilmiyorsanız ya da unuttuysanız vize kurallarına da bakın. Şunu unutmayın; bir metin ortaya çıkarmak ve hocaya teslim etmek, ödevi yapmak değil. Önemli olan kurallara ve örnekte gösterilen biçime getirilmiş şekilde teslim etmektir. Çalışmanızdaki bütün paragrafların sonunda ya da maddelerin başındaki cümlede mutlaka atıf bulunmalıdır. Atıfsız paragraf bulunmamalıdır. Bu atıflar kaynakçanızda  yer alan 10 makaleye ait olmalıdır. Kaynakçada yer almayan bir çalışmaya, yani sizin orjinalini görmediğiniz bir çalışmaya atıf yapamazsınız. Sizin alıntıladığınız kaynakta başka bir makaleye atıf varsada bunu siz alıp o atfı kullanamazsınız. Siz sadece sizin gördüğünüz sizin aldığınız makaleye atıfta bulunabilirsiniz. Dolaysısıyla bu hatayı kesinlikle tekrarlamayın. Sizin incelediğiniz makaleye atıf yapın o paragraf için. Ayrıca aşağıdaki kuralları çok iyi okuduktan sonra orada ifade edilen dosyaları çok iyi inceleyin. O dosyalarda neleri alıp alamayacağınız anlatılıyor. Neleri silmeniz gerektiği, sıralamayı nasıl yapmanız gerektiği vb. birçok şey anlatılıyor. Dışarıdan okuyan birinin "burda neden bahsediyor, bahsettiği tablo nerede, ne alaka vb." demeyeceği bir yapı olşturmaya çalışın. Bütünlemeye kalan bir çok öğrencim belli ki ya o örnek ve açıklama dosyalarını ve açıklamaları okumamış ya da yeterince okumamış ve zaman ayırmamış. Ve şunu bilin geçer not almanın yolu o dosyaları iyi incelemekten ve düzgün bir silsile sağlamaktan geçiyor. Yani "şu kadar gün uğraşmıştım", "o kadar ödevle uğraştım" vesaire cümleleri işi çözmüyor. İşiniz zorlaşmasın, kolaylaşsın diye bütünlemede başka bir şey vermiyorum. İstenen şekilde yapın ve notunuzu alın. Gerekli dikkati göstermeksizin o dosyalara ve kendi çalışmanıza da bakmadan "ben neyi yanlış yaptım" gibi soru sorup durmayın. Önce dosyaları iyi şekilde inceleyin. İyice bakın. Anlamadığınız bir şey varsa o zaman sorun.

 

Finaldeki Kurallar(Bütünlemede de Geçerli)

1.      Öğrenciler daha  önce yaptıkları makale analizine ilişkin çalışmalardaki sadece cevapları "0 nolu Baslangıc Dosyası"ndaki formatta bir araya getireceklerdir.(Format dosyada kurallardan sonra başlamaktadır.)

2.      Bu bir araya getirme ve sonrasında yapılacak kontrol işlemlerinin nasıl olacağı “1 nolu-Makaleleri Birleştirme Uygulamasi.pdf” adlı dosyada ayrıntılarıyla anlatılmıştır.

3.      Asıl önemli olan nokta,“1 nolu-Makaleleri Birleştirme Uygulamasi.pdf” adlı dosyada anlatılan düzeltme, düzenleme ve sıralama işlemleridir. Bu yüzden“1 nolu-Makaleleri Birleştirme Uygulamasi.pdf” adlı dosyanın mutlaka ama mutlaka çok iyi tetkik edilmesi gerekmektedir.

4.      1 Nolu dosyanın sayfa sayısının uzun olması kesinlikle gözünüzü korkutmasın, dosyada özellikle renkli yazılmış yada renklendirilmiş kısımları okuyup anlamanız önem arz etmektedir. İşlemlerin nasıl yapılacağı canlı bir uygulama üzerinden anlatıldığı için dosyadaki sayfa sayısı uzamıştır.

5.      Çalışma bu şekilde düzeltildikten, gerekli ekleme ve çıkarmalar yapıldıktan sonra çalışmanın bitmiş hali 2 nolu dosyadaki gibi olmalıdır.

6.      Önemli olan çalışmanızın çok uzun olması değil, makalelerdeki önemli yerleri usulunce almış olmanız ve her paragrafın sonuna nereden alındığını yazmış olmanızdır.

7.      Bir başka önemli nokta paragrafların sırasını mantıklı bir şekilde değiştirmek, konu akış bütünlüğü olacak şekilde harmanlamanız ve mümkün mertebe aynı kaynak alıntılarını arka arkaya getirmeyip araya başka kaynakları da güzelce yerleştirebilmenizdir.

8.      Yeni yazınız artık makale analizi ödevi değil. Yani sadece 5 ayrı makalenin analizi ödevi değil. Artık siz yeni bir yazı meydana getiriyorsunuz. “Giriş”, “Gelişme” “Sonuç”uyla yeni bir yazı. Anlam bütünlüğü olan ve seçtiğiniz konuda temel bilgileri ve literatürü ortaya koyan bir inceleme yazısı ortaya çıkarıyorsunuz. Bunu unutmayın.Çalışmada kendi kendinizin müfettişi olacaksınız. Yani okuyucu gözüyle değerlendireceksiniz. Okuyucu bu kısımı okursa ne der diye kendinize soracaksınız. Okuyucuya “Burayı anlamadım”-“Burada niye birden şu konuya geçmiş ne alaka”, “Anlam bütünlüğü bulamadım” “Bu terim ne demek ki” vb. eleştriler dedirtecek hatalar vermemelisiniz.

9.      Çalışmalarınızın yeterli zenginliğe kavuşabilmesi için beşten daha fazla sayıda kaynağa atıfta bulunmak gerekmektedir. Dolayısıyla tam analizinin yaptığınız 5 makalenin dışında yeni kaynaklardan da atıfta bulunmanız gerekmektedir. Ancak bu yeni kaynaklar için ilk beş makalede yaptığınız analiz çalışmasını yapmanız gerekmiyor. Sadece lazım olan ilgili yer yada yerlerini alıp atıfta bulunmanız yeterlidir. Bu alıntı yaptığınız yerler kitap ya da akademik makale olabilir ve bunları da kaynakça kısmına yazmanız gerekmektedir. Bu şekilde alıntı yapacağınız makalenin çalışmanın üst sınırı bulunmuyor. Ancak en az beş yeni kaynağı bu şekilde ekleyin. Yani 5 analizini yaptığınız makalenin yanında sadece bir paragraflık alıntı da yapmış olsanız beş yeni kaynak ekleyeceksiniz. Ve bu yeni alıntılarla asıl çalışmanızı zenginleştirirken bir yandan da çalışmanızda arka arkaya paragraflarda  aynı kaynaklara atıf yapıyor olma eleştrisini de bertaraf edeceksiniz. Okuyucunun iyi bir yazı akışıyla karşılaşması için sıralamanın ve araya alınan paragrafların birbiriyle ve akışla uyumlu olması gerektiğini unutmayın.

10.  Asıl Önemli Çalışma; Kopyalamadan Sonra 1 Nolu Dosyadaki Kontrol-Düzeltme- Sıralama Ekleme ve Çıkartmalar ile sıralama ve zenginleştirme çabasıdır. Bu Çalışma İçin Yeterli Vakit Ayırdığınızdan Emin Olun

11. Çalışmanın bitmiş hali tek word dosyası halinde f_sayim@hotmail.com adresine mail atılacaktır. Mail atılırken alıntı yapılan makaleler de mailde dosya olarak gönderilecektir. Ayrıca sadece sizin yaptığınız derleme çalışmanın çıktısı alınarak sınav günü ve saatinde imza karşılığı teslim edilecektir. Bu dosyanın tesliminde makalelerin çıktısını getirmenize gerek yoktur. Onları sadece mail atın.

Tanımlanmış Sayfalardaki İçeriklerin Sorumluluğu Sayfa Sahipleri Üzerindedir.!!!İçerik, Akademik Metin ve Araştırma Metinlerini Kaynak Göstermeden Kullanmayınız!!!